Hva er blodsukkersvingninger?

Hva er blodsukkersvingninger?

Hva er blodsukkersvingninger?

Hva er blodsukkersvingninger?

Gjenkjenne blodsukkersvingninger

Du tar medisinen din, følger helsepersonells råd og gjør ditt beste for å kontrollere diabetesen, men du opplever likevel svingninger. Høres det kjent ut? Som du sikkert allerede vet, er det flere faktorer som kan gi endringer i blodsukkernivåene dine, som kosthold, hvor mye du trener og medisinene du tar. Men det er ikke alt … det er også flere andre faktorer som påvirker blodsukkernivåene dine.

Selv om du har de beste hensikter, kan andre faktorer, som at du blir syk eller stresset, påvirke blodsukkernivåene dine.
Mat kan raskt påvirke blodsukkeret

Mat kan raskt påvirke blodsukkeret

Stress og sykdom kan gjøre at kroppen er mindre følsom for insulin

Stress og sykdom kan påvirke blodsukkeret

Fysisk aktivitet har en tendens til å senke blodsukkeret

Fysisk aktivitet har en tendens til å senke blodsukkeret

Legemidler påvirker blodsukkeret direkte: dose, tid, interaksjoner med legemidler som ikke er for diabetes

Legemidler påvirker blodsukkeret direkte.

Endringene i blodsukkernivåene er kanskje ikke din skyld, og derfor er det viktig å snakke med helsepersonell om disse faktorene. Selv de minste justeringer i kosthold, fysisk aktivitet eller legemidler kan hjelpe deg med bedre blodsukkernivåer i det daglige.

Ta en titt på den praktiske diabetessjekklisten for å få hjelp til å vurdere blodsukkersvingningene dine, og finne temaer for samtale med helsepersonell.

Symptomer på blodsukkersvingninger

Hvis blodsukkernivåene dine blir for høye, kan du oppleve symptomer på hyperglykemi (for høyt blodsukker), noe som kan inkludere:

Økt vannlating

Økt vannlating

Økt tørste

Økt tørste

Økt hjertefrekvens

Økt hjertefrekvens

Økt tretthet

Økt tretthet

Hyperglykemi kan forårsakes av enkle ting, som å spise for mye mat, drikke for mye brus, få for lite mosjon, å ikke ta medisinene som du skal, sykdom eller stress. Den beste måten å vite sikkert om du har hyperglykemi eller ikke på, er å sjekke blodsukkernivået ditt.

Hvis blodsukkernivået ditt blir for lavt, kan du oppleve symptomer på føling (for lavt blodsukker), noe som kan inkludere:

Økt sult

Økt sult

Føle deg svett

Føle deg svett

Føle deg skjelven

Føle deg skjelven

Føle deg svimmel

Føle deg svimmel

Selv om symptomer på føling kan variere fra en person til en annen, er det noen fellestegn du bør være oppmerksom på. Disse symptomene på lavt blodsukker kan inkludere angst, svakhet, forvirring, skjelving, svette, tretthet, sult eller nervøsitet. Hvis du opplever symptomer på lavt blodsukker, skal du ta noen raske karbohydrater, for eksempel en sukkerholdig drikke eller drops/glukosetabletter, og deretter noen langsommere karbohydrater, som en brødskive eller kjeks. Når du har stabilisert blodsukkernivået ditt, bør du snakke med helsepersonell om hva annet du kan gjøre.

Slik behandles hyperglykemi og føling

Det å stabilisere blodsukkeret kan utgjøre en forskjell. Her er noen ting du kan gjøre når blodsukkernivåene dine er for høye eller for lave:

  • Samarbeid med helsepersonell for å justere måltidsplanen din eller din fysiske aktivitet
  • Snakk med legen din om å justere eventuelle medisiner
  • Snakk med helsepersonell om hva høye eller lave blodsukkernivåer er for deg og når du bør ringe

Hvis du er usikker, så kan diabetessjekklisten gi mere informasjon om blodsukkersvingninger.

Norske retningslinjer anbefaler følgende blodsukkermål:

Spør legen om hvilket blodsukkerområde som er riktig for deg. Norske retningslinjer anbefaler et HbA1c-mål på omtrent 53 mmol/mol (7%) for mange med diabetes. Blodsukkermålet ditt og HbA1c-målet vil fastsettes på grunnlag av deg og din generelle helse.

Engasjer deg. Snakk med legen din på ditt neste besøk, om hvordan du kan oppnå et mere stabilt blodsukker. Helsepersonell vil kunne anbefale justeringer som kan hjelpe deg.